Dve meny na Kube sú hlavnou prekážkou jej hospodárskeho rozvoja

08.07.2013 Celý región

Havana 8. júla (TASR) - Kuba, ktorá už roky zápasí s hospodárskymi problémami, chce zrušiť systém dvoch mien zavedený v roku 1994.

DPA informuje, že o vládnom zámere hovoril v nedeľu (7. 7.) večer miestneho času v parlamente v prejave kubánsky prezident Raúl Castro. Existencia dvoch rovnocenných platobných prostriedkov sa podľa jeho slov "stala jednou z najväčších prekážok národného rozvoja".

Odstránenie druhej meny, ako zdôraznil 82-ročný prezident, umožní robiť zmeny v príjmoch. R. Castro vyjadril svoje výhrady voči dvom menám na Kube prvýkrát v roku 2008. Termín uskutočnenia zámeru však neuviedol.

Na ostrove sa pred 19 rokmi popri mene kubánske peso (CUP) zaviedla aj mena konvertibilné peso (CUC). V krajine nahradilo americký dolár, ktorým sa dovtedy mohli hradiť účty.

Súbežné meny rozdelili aj spoločnosť na dva paralelné svety. Mnohí Kubánci dostávajú od príbuzných zo zahraničia doláre, ktoré sa im vymieňajú za CUC, mnohí ďalší však musia žiť zo štátnych mesačných platov a dôchodkov, ktoré dosahujú priemerne okolo 20 USD (15,59 eura).
 

Vyberte región